Wielkanocne Święto Żuru Kujawskiego w Chodczu za nami [ZDJĘCIA]

11 marca 2018 r. w Remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Chodczu odbyło się spotkanie - "V Wielkanocny Żur Chodecz 2018".

Fotorelację znajdziesz tutaj (kliknij)

Podczas konkursu panie z Kół Gospodyń Wiejskich zaprezentowały swój kulinarny talent przygotowania żuru. W imprezie udział wzięło dziewięciu wystawców z Gminy Chodecz. Mieszkańcy tradycyjnie jak każdego roku tłumnie przybyli na V już Święto Żuru Wielkanocnego aby degustować żur kujawski przygotowany przez: Koła Gospodyń Wiejskich z Brzyszewa, Chodcza, Chodeczka, Kromszewic, Psar, Zbijewa, Strzyżek, Woli Adamowej, Zalesia.

Organizatorem V edycji Żuru Kujawskiego w Chodczu jest Miasto i Gmina Chodecz oraz Gminna Rada Kół Gospodyń Wiejskich. Zaprosiliśmy wszystkie panie z KGW. Tradycyjnie jak co roku żur oceniło jury wybrane przez przewodniczącą Barbarę Krawiecką przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich - powiedział burmistrz Jarosław Grabczyński.

Barbara Krawiecka, przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Chodczu, uważa, że żur jest najlepszy nie tylko na Kujawach, ale i w całej Polsce.

Przygotowanie kujawskiego żuru jest dla pań przyjemnością. Jej zdaniem są one chętne do przygotowywania żuru, ale i również pozostałych potraw: babek wielkanocnych, ciast drożdżowych, makowców, mazurków. Na dzień prezentacji i degustacji przygotowano żurek z kiełbasą, z jajeczkiem, ze skwareczkami, z serem białym, gotowany na własnym zakwasie z żytniej mąki.

Sztukę gotowania czerpiemy z tradycji i przepisów, przekazanych nam przez babcie, mamy, ciocie. Szkolimy się w tym w naszych domach przez lata – mówi  Barbara Krawiecka.

Kiedyś mówiono, że żurek jest potrawą dla biednych, bo właśnie w tych biednych domach pojawiał się na stołach. Okazało się, że jest również w bogatych domach wzbogacany o kiełbasę i inne produkty. Obecnie dodaje się śmietany, jajeczka, sera, kiełbasy wędzonej i gotowanej. Przyjął się on jako nasza potrawa regionalna - dodała Barbara Krawiecka.

Wielkanocny żurek na zakwasie, to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole, bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt.

Do oceny żurku wyłoniona została komisja w składzie: członek zarządu Kujawsko-Pomorskiego Sławomir Kopyść, przewodniczący Rady Powiatu Zygmunt Wierzowiecki, wicestarosta włocławski Marek Jaskulski, burmistrz Chodcza Jarosław Grabczyński, przewodnicząca Rady Miejskiej w Chodczu Anna Twardowska, przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich Barbara Krawiecka, Jury aby mogło dokonać wyboru smakowało 9 żurków.

Wszystkie grupy przygotowały smaczny żur i inne potrawy wielkanocne. Nagrody ufundowane przez burmistrza Jarosława Grabczyńskiego odebrały: Barbara Krawiecka, Marzena Skruszewicz, Wioletta Czupryniak, Agnieszka Ratajczyk, Marianna Pawlak, Regina Barańska, Barbara Sikorska, Anna Kluzik, Aurelia Sawińska.

Wszyscy zgromadzeni goście mieli okazję degustować potrawy wielkanocne. To była prawdziwa uczta, czas upłynął w miłej i przedświątecznej atmosferze również dzięki występom przedszkolaków z Przedszkola Samorządowego w Chodczu, którzy przygotowali fantastyczny występ artystyczny. Nauczycielom i dyrekcji Joannie Osowskiej za wysiłek w przygotowaniu części artystycznej podziękował burmistrz.

Podczas przemówienia przewodniczący Rady Powiatu Zygmunt Wierzowiecki podziękował za zaproszenie i nie szczędził słów pochwały w zakresie prowadzonych inwestycji nie tylko wspólnie z powiatem ale również tych gminnych dla burmistrza Jarosława Gabczyńskiego.

Wicestarosta włocławski Marek Jaskulski podkreślił wagę organizowanego konkursu dla nadchodzących Świąt Wielkanocnych.

Żur pełni rolę nie tylko dietetyczną, kiedyś każdego dnia spożywano żur na śniadanie, pełnił on rolę zdrowotną. Dobrze, że tą chlubną tradycję w okresie poprzedzającym Wielkanoc podtrzymuje Chodecz. Sprzyja to integracji i rywalizacji lokalnego społeczeństwa - podkreślił wicestarosta Marek Jaskulski.

Przy okazji spotkania przybyły na uroczystość członek zarządu Kujawsko-Pomorskiego Sławomir Kopyść wspomniał o drodze 269 z Chodcza do Izbicy Kujawskiej, która potrzebuje bardzo pilnej interwencji.

Jestem przekonany, że w tym roku będziemy mieli możliwość te prace rozpocząć. Wszystko jest na dobrej drodze abyśmy mogli to sfinalizować - zapewnił Sławomir Kopyść.

Żur to nieodłączny element tradycji kujawskiej, dziękuję wszystkim Paniom, że przekazują tę tradycję z pokolenia na pokolenie i te cudowne dzieciaki, które rozpoczęły tę uroczystość będą mogły następnemu pokoleniu przekazać tę naszą polską tradycję. Ten żur był podstawą wyżywienia wielu polskich rodzin. Szanujmy tę naszą kulinarną spuściznę - podsumował Sławomir Kopyść.

Na koniec burmistrz Jarosław Grabczyński podziękował wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania święta w Chodczu.

 

Chcesz być na bieżąco z najważniejszymi informacjami dnia? Polub NAS na Facebooku!

Tags: 

Komentarze

Odpowiedz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Dodając komentarz pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Informujemy również, iż redakcja portalu promocjewloclawskie.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy. Dodanie komentarza jest równoznaczne z akceptacją regulaminu portalu.